<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://ww17.4joomla.org/?fp=MM7%2BzpSEzRNVGN3g3VNf8qCui1dXGUxfEDOCj6iN3Ici9aMzmzjHujarrxU%2Bat55VffSiutnq0DTUm4P1VxiajB16gcgvgFTvJnMYVgGWdc7Dj91oxvBd0pgkVGhj0yoZUL5kXsqK1f%2BTmBPWOitUZeeyLD2ya6k4zJgyqZg3RA%3D&prvtof=m4QOcuNKS2N0mBEHKR8BLWyabH%2FW1ZraAwPyySeS8XM%3D&poru=9t7XhUgO7V7y2b6T8VxhKe6I1m%2Bd%2B6mgAD33xKFJaiqJoO8qik%2BKQVOzYsHse5Hxw%2B5sAHUhSb7P%2B0%2FzZNp4CenQUafWT4SDHTJ%2BQvfwnPsvoyfqkgB2etJbKtDJYMxO&">Click here to proceed</a>. </body>

Годишња скупштина удружења ”Свети Василије Острошки”

За почетак више него добри резултати

 

       Удружење Херцеговаца ”Свети Василије Острошки” у Краљевини Шведској једно је од ријетких удружења Срба у овој земљи чији je програм и дјеловање рада базирано на завичајној основи. У другој половини фебруара, тачније18 фебруара у Стокхолму, сједишту удружења, одржана је годишња Скупштина. За сједницу Скупштине кориштене су просторије Савеза Срба (Bellmansgatan 15). Дужност предсједника удружења чланство је повјерило Владимиру Кулиџану, секретар ће у наредном периоду бити Срђан Лозо а благајник Драган Ђорђић. Скупштина је одлучила да у наредном периоду чланарина буде 300 круна за фамилије и 200 круна за чланове без фамилије.

        Након непуне двије године од оснивања, чланови удружења с поносом могу истаћи да су издвојили и у завичај упутили 350.000 шведских круна. На иницијативу овог удружења организоване су двије донаторске вечери на којима је обезбјеђен значајан дио средстава за завршетак радова на спомен – цркви у Пребиловцима и Саборном храму у Мостару. Поред тога, чланови овог удружења недавно су обрадовали тројицу синова Божидарке и Михајла Капора из Мириловића код Билеће, поклонима- компјутером те фудбалском и кошаркашком лоптом.
       Скупштина је подржала приједлог Управног одбора удружења и оформљен је посебан Фонд у који ће чланови, на бази добровољних прилога, уплаћивати новчана средства из којих би се, у догледно вријеме, финансирале хуманитарне акције у Херцеговини. Одлучено је да Фонд носи име великог српског добротвора, Луке Ћеловића-Требињца (1854 – 1929) чије је добротворство огромно, посебно у Београду гдје је и данас видљиво у низу грађевина које је Ћеловић поклонио роду своме. Неправедно је запостављено дјело овог Херцеговца.

      У организационом смислу, речено је на Скупштини,удружење је успјело да изгради солидну основу за рад који, међутим, треба и ширити и даље унапређивати. Амбиција удружења је да отвори своје пододборе у оним дјеловима Шведске гдје Херцеговци живе. То се посебно односи на Гетеборг и Малме гдје, поред Стокхолма, живи и ради највећи број Херцеговаца. С тим у вези изражена је нада да ће се Херцеговци из поменутих и других шведских градова јавити и постати чланови удружења ”Свети Василије Острошки”. У жељи да дође до што већег броја Херцеговаца, удружење је основало и развило официјални портал који се налази на адреси www.svetivasilijeostroski.net/.

87230

Први викенд послије Скупштине Херцеговци из Стокхолма организовали су, заједно са српским удружењем из Седертеља, дружење у њиховом удружењу...

68773

... било је уштипака, сира из мјеха и свињског печења

 

       На официјалној страници удружења објављен је формулар за пријављивање нових чланова. Број рачуна у SE-банци је 5129-5640. На овај рачун уплаћује се годишња чланарина од 300 круна за фамилије и 200 круна за чланове без фамилије. Обезбјеђен је и Swish на који се,такође,може уплатити чланарина и средства за фонд ”Лука Ћеловић”. Број је 123 351 04 35. Контакт са ужим руководством удружења ”Свети Василије Острошки” може се остварити путем е-маила Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели./. Приликом попуњавања приступнице удружењу Херцеговаца у Краљевини Шведској, неопходно је на официјални е-маил послати имена свих чланова фамилије са годином рођења.